VALİLİK EMİRLERİYLE VERİLEN CEZALARIN İPTALİ

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9 uncu maddesinin (ç) fıkrasında valilere genel emirler çıkarma yetkisi 02.07.2018 tarihli değişiklikle verildi. Ancak valiler hangi konularda emir yayınlayabilirler? Bu konu Kanunun 11. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk hizmetlerinde” valiliğin emir yayınlayabileceği belirtilmiştir.

Örneğin, 13.11.2022 tarihinde İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde yaşanan elim patlamadan dolayı İstanbul Valiliği, cadde üzerindeki işletmelerin masa, sandalye, pano, seyyar tabela vb. koymalarına, stant kurmalarına, sergi açmalarına, seyyar satış yapmalarına ve satış tezgahı koymalarına, sosyal, kültürel veya ticari etkinlikler düzenlemelerine, toplu veya bireysel sokak müzisyenliği ve performans gösterileri yapmalarına, hanutçuluk faaliyetlerine ve benzerlerine izin verilmeyeceğine ilişkin bir emir yayınlamıştır.

Bu tür emir ve kararlara uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’nun 32 nci maddesi uyarınca cezai yaptırım uygulanır. Buna göre, “Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.”

Kolluk birimleri valilik emrine aykırı davranışın tespiti için tutanak tutar. Ancak idari yaptırım kararı valilik tarafından verilmelidir. Genel emirlerin için usulüne uygun olarak tebliğ edilmesi ve ilan edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu idari yaptırım kararını verme yetkisi valilik makamına aittir ve kaymakam tarafından verilen ceza yetki devri olacağından iptal edilmelidir.

Hukuka aykırı kesilen ve birçok kez iptal ettirdiğimiz idari yaptırımlar kararlarında profesyonel hukuki destek almak için bize başvurabilirsiniz. 

UYARI : Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Kerem GÜNAYDIN’a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı ve damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.

About the Author

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like these

No Related Post